Debatindlæg i Nordjyske 31.05.19:

Hvorfor skal vi i Danmark, der er kendt for et at de mest tillidsfulde lande, kendt for at hjælpe de udsatte i både Danmark og u-lande italesætte frygt og had?

Man behøver ikke at læse med i mange Facebook-tråde, før man får et tydeligt billede af hadefulde ytringer og skældsord. De få, der prøver at argumentere på almindelig vis, bliver kaldt alt fra luder til landsforræder. Nogen vil sige, det er bare nogle få, der får luft, – det betyder ingenting. Men ifølge  rapporten ”Hadefulde ytringer i den offentlige online debat”, fra Institut for Menneskerettigheder, afholdte det over halvdelen af de adspurgte fra at bruge deres ytringfrihed til at kommentere på emner. Så det er ikke bare et personlig problem for de berørte, men i høj grad også et demokratisk problem, at had og frygt får lov at fylde så meget i online-debatten. 

Det sker ikke kun online. Antallet af had-forbrydelser er urimeligt højt i et land som Danmark. “Justitsministeriets offerundersøgelse fra 2017, der omhandler selvrapporterede forbrydelser viser, at omkring 4.000 mennesker mellem 16 og 74 år hvert år bliver udsat for racistisk motiveret vold. Mørketallet på området er stort, da mange vælger ikke at anmelde hadforbrydelser.”

Nu har vi også fået et politisk parti, der går ind for apartheid, et system som avler racistisk vold. Hvis vi skal passe på vores land, så er vi er nødt til snakke om de problemer, vi ser, men på en ordentlig måde. Vi har i Alternativet et ønske om at skabe et empatisk og inkluderende samfund, vi har derfor lavet et forslag – “Antiracistisk handleplan”. En handleplan som skal være med til at sikre frihedsrettigheder for alle og sikre at vores love er ens for alle.